Uhod-za-koronkamy

Як правильно доглядати за зубними коронками?

Sorokopud-Aleksandr

Скоропуд Олександр

Стоматолог-терапевт, ортопед

Дата публікації 26 грудня 2022 р.

Регулярна та правильна гігієна – обов'язкова умова для здоров'я зубів – про це вам скаже будь-який стоматолог. А якщо у вас встановлені протези, то догляд за ротовою порожниною повинен бути ще ретельнішим. Це складні конструкції, які, хоч і покликані замінювати зуб, все ж таки відрізняються від природної емалі.

Як правильно доглядати за різними видами коронок і як часто потрібно перевіряти їх стан, щоб протези прослужили вам якомога довше? Розповідаємо про всі нюанси у нашій статті.

Зміст статті
  1. Чи потрібен догляд за зубними коронками?
  2. Скільки не можна їсти після встановлення коронки?
  3. Чи можна вибілити зубні коронки?
  4. Чи можна робити професійне чищення зубів з коронками?
  5. Рекомендації щодо догляду за коронками
  6. Коли потрібно міняти коронки на зубах?

Чи потрібен догляд за зубними коронками?

Здавалося б, штучні замінники зубів не схильні до карієсу або інших патологій, а значить не вимагають особливої уваги. Але це помилкова думка.

Протези теж можуть зіпсуватися: наліт, неприємний запах з-під коронки зуба, скупчення бактерій, і як наслідок — проблеми із ШКТ. Негативні наслідки від неправильної гігієни коронок не менші, ніж від звичайних зубів. І головне – регулярний догляд – запорука тривалого терміну служби протезів. Тому лікарі стоматології Dr.Miller завжди дають пацієнтам інструкцію, як доглядати за коронками після їх встановлення.

Скільки не можна їсти після встановлення коронки?

Зазвичай пацієнтам рекомендують не їсти після процедури близько 2-3 годин. А після: кілька днів намагатися не перевантажувати коронку та жувати з протилежного боку. Також загальні рекомендації щодо їжі для власників протезів включають:

  • відмову або обмеження в твердій, жорсткій та в'язкій їжі (щоб не допустити сколів та тріщин у керамічному покритті);
  • обережність з фарбуючими напоями та їжею (наприклад, кава) - вони можуть змінити колір кераміки;
  • відмову від куріння, щоб уникнути жовтого нальоту.

Чи можна вибілити зубні коронки?

Технології відбілювання, які застосовуються до рідних зубів, не працюють для коронок. Щоб зберегти їх початковий колір якомога довше, дотримуйтесь усіх рекомендацій щодо догляду.

Стоматологи рекомендують провести процедуру відбілювання зубів перед встановленням протезів, щоби підібрати кераміку в тон натуральної емалі. А далі – регулярно відвідувати лікаря для чищення зубних коронок і за необхідності використовувати спеціальні пасти чи гелі в домашніх умовах (тільки за рекомендацією стоматолога).

Чи можна робити професійне чищення зубів з коронками?

Протези — не привід відмовлятися від професійної гігієни, а навпаки — така процедура має стати регулярною. Кваліфікований гігієніст допоможе очистити ясна, натуральні та штучні зуби від відкладень, зняти наліт на коронках та перевірити стан ротової порожнини загалом.

Саме за допомогою професійного очищення можна виявити проблеми (наприклад, карієс під коронкою) та своєчасно провести їх лікування. Регулярний огляд та гігієна у стоматолога – найкращий спосіб продовжити термін служби протезів.

Професійне чищення зубів у клініці Dr. Miller проводиться за сучасною варіацією технології Air Flow або за допомогою PROPHYflex. Обидва методи гарантують пацієнтам високу ефективність та комфорт під час процедури.

Рекомендації щодо догляду за коронками

  • Регулярне чищення (двічі на день), бажано підібрати відповідну (саме вам) пасту та щітку разом із фахівцем після встановлення протезів.
  • Особливу увагу варто приділяти догляду за коронками з металокераміки: використовуйте іригатор не менше 2-3 разів на тиждень, щоб видалити залишки їжі між зубами. Особливо важливо проводити таку процедуру для коронок на імплантах. Також рекомендується полоскати рот після їжі водою або спеціальним ополіскувачем.

Догляд за цирконієвими коронками може бути трохи простішим: замість іригатора використовуйте зубну нитку, щоб очистити міжзубні проміжки.

  • Не забувайте приділяти увагу яснам: масажуйте їх щоразу м'якою щіткою, коли чистите зуби, щоб активувати кровообіг. Також регулярно очищайте язик – на ньому збираються бактерії.
  • Відвідуйте стоматолога кожні півроку для огляду та професійного чищення.

Коли потрібно міняти коронки на зубах?

Показаннями до заміни протезів можуть бути:

  • помітні сколи та тріщини;
  • природне зношування;
  • запалення ясен чи хвороби зуба під коронкою.

У будь-якому випадку, якщо ви приходите на огляд регулярно після встановлення коронок, ваш лікар може рекомендувати заміну протеза при візуальному огляді або після додаткових обстежень.

Зберігати гарну усмішку довгі роки не складно, якщо ви уважно ставитеся до здоров'я своїх зубів. Клініка сімейної стоматології Dr. Miller – місце, де дбати про посмішку просто та приємно. У нас ви можете пройти повне обстеження та отримати всі види стоматологічних послуг.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

Запис на прийом до стоматолога

Почніть свій шлях до яскравої усмішки разом зі стоматологічною клінікою Dr.Miller!

Запишіться на консультацію до лікаря вже сьогодні: зателефонуйте нам за номерами
8 (0432) 57-25-05 , (067) 525-88-55 , (093) 207-17-32.
Також ви можете записатися онлайн, заповнивши форму нижче.